Kull 2019

Lirica och Remiels fyra skatter har börjat sina goda liv

Den 11 maj 2019 föddes Liricas första kull, två hanar och två honor. Pappa är SE*Asiri’s Remiel. Kattungarnas stamtavla. Stetson, Jaxon och Luva hittade tidigt sina människor och har nu flyttat till sina fina familjer. Flor blev en keeper och stannar som tänkt avelshona i katteriet.

Tolv veckor

Besiktigade, vaccinerade och klara! Alla småttingar har fått OK-stämpel i rumpan och är klara för att börja sina nya liv. Lite vemodigt men samtidigt fint. De närmaste dagarna seglar de iväg en efter en – och semestern går samtidigt mot sitt slut. Kullen blev flygfärdig samtidigt som dottern fyllde 20 år och också kan sägas vara redo för vuxenlivet. Vi gör det mesta möjliga av de sista stunderna med denna underbara kull. Minou har undan för undan accepterat närvaron av de små. Men hon lär tycka det blir väldigt trevligt när tillvaron återgår till det vanliga. Som avslutning på sommaren har vi med honorna och åker på husvagnscamping innan lill-husses skolstart. Vi passar på med en ordentlig bildbomb på småttingarna i samband med denna allra sista veckofotografering. Håll tillgodo!

Fab five- flygfärdiga.
Stetson 12 veckor
Jaxon 12 veckor
Luva 12 veckor
Flor 12 veckor
Hos veterinären. Cirkeln sluten! De besiktigades, vaccinerades och chippades i precis samma behandlingsrum som de kom till världen i. Då trodde vi det skulle bli snitt. Men icke. Lirica födde under väntan.
”Men matte… Bad? Varför? Precis när vi hade det så trevligt”…
Vi övar bilåkning. Utan mamma och ensam i egen transport. Nytt och lite läskigt.
Familjemiddag- en av de sista.

Elva veckor

Det är slutet av juli och rekordhett. Hela 33 grader. Bad i sjö och hav och tack och lov också hemma på altanen. Det har varit varmt hemma för kattungarna och hela huset har varit neddraget under dagtid. Då har det bara varit vila. På kvällarna, i takt med att temperaturen sjunkit, har energin återvänt. Då har alla kattgårdar stått öppna och de har busat som tokar. Kattungarna har sedan sist fått vara ute i sele. Stetson och Flor fick vänta med det tills just deras människor besökt dem. De var alla supercoola och stegade runt med höga svansar. Nu är det verkligen nära nästa fas. I slutet av veckan är det dags för chippning, besiktning och vaccination nummer två. Därefter stannar de hemma några dagar, innan flytt, för att bevaka att de inte får reaktioner av vaccinet. Den modigaste självständigaste – såklart en hona – Luva, lämnar mamma först. Därefter är det dags för morsgrisarna Jaxon och Stetson. Då hoppas vi att de är redo. Redo att bli trevliga familjemedlemmar är de definitivt. Nu återstår bara att njuta av dem denna sista vecka. Och ladda dem med så mycket kärlek det bara går. De blir alla kvar i Umeåtrakten så det finns möjligheter att få följa deras utveckling lite. Det känns fint!

Stetson och Jaxon 11 veckor
Luva och Flor 11 veckor
Jaxon ute i sele- som han inte gjort annat.
Lek med insekter, gräs eller varför inte linan. Luva.
Värmen är inte att leka med…
…så det krävs mycket vila.

Tio veckor

Tiden rusar fram. Nu har de blivit så där spretiga som det blir när man är tio veckor. Toppiga öron, långa på benen och duktigt kaxiga. Nu bor de på nedervåningen och tar sig allt högre. Ännu inte högst i stora klätterträdet, men snart, mycket snart. Minou har också börjat acceptera att de är överallt. Pälsarna börjar växa på sig och få lite täckhår. De börjar anlägga igelkottlook. Fint! Denna vecka poserar vi i det piffade köket. Kullbilder blir generellt mer och mer en utmaning. Och denna vecka blev samtliga kassa. Bjuder på dem ändå. De illustrerar ändå rätt bra hur tillvaron ter sig med fyra tioveckorsgangstrar.

Stetson 10 veckor
Jaxon 10 veckor
Luva 10 veckor
Flor 10 veckor
Minou har länge tyckt att de små ska flytta. Nu har hon gett upp och fjäskar och tjatar istället på alla som hälsar på att de ska ta med henne hem till sig.
”Usch. De där uppstickarna är kaxiga och dryga”, tycker Minou.

Nio veckor
Så! Då var vi i fas 3. Från babykammare med bolåda och mammas totala omsorg, via barnrum med lekland, riktig mat och sandlåda. Nu har grinden öppnats till hela huset. Signalen blev när Stetson nästan lyckades häva sig över den 60 cm höga plexiskivan i dörröppningen till kattungerummet. Spännande värre med stora ytor. Men när tröttheten slår till tassar de gärna ”hem” och sover i kattungerummet. Snuttar hos mamma gör de bara ibland för lite närhet. Och Lirica tar sig mer vuxentid och sköna span- och sovstunder på egen hand. Nu återstår för ungarna att komma sams med gammelkatten Minou. Alla är rätt skraja. Särskilt Minou när fyra kaxiga små reser ragg och gör gemensam sak och skrämmer iväg henne. Nu bekantar de små sig med vattenkokarens morrande, dammsugarens brummande, tvättmaskinens ljud och lite annat nytt. På programmet står i framtiden även bilåkning och spa-behandlingar. Men det är de ännu lyckligt ovetande om.

Åtta veckor

Yey! Ingen har ännu lyckats rymma ur kattungerummet på övervåningen. Men en annan typ av besök i den större världen har gjorts. Nämligen till veterinären för vaccinering med en fin cocktail mot tre virus; kattpestviruset, kattsnuvavirusen och calici. Grundvaccination görs vid två tillfällen. Inledningsvis har kattungar med sig antikroppar från mammakatt men nivåerna börjar sjunka kring två månaders ålder och de behöver då få eget skydd. Tiden efter vaccinering är det viktigt att övervaka att ungarna inte får reaktioner som trötthet och feber. Händer så måste veterinär uppsökas på momangen. Lyckligtvis tog alla i kullen behandlingen väl. En andra vaccinering görs en månad senare eftersom det kan dröja sig kvar antikroppar vilket gör att ungen kanske inte fått fullgott skydd. Vid detta tillfälle ska tussarna även få sina ID-chip insatta. När katten är ett år gör nya ägaren boostande vaccinering mot kattsnuva och calici som bara ger skydd ett år.

Åtta veckor
Bästa sovkompisen och kullens stora mysare och kurrare. Älskar människor. Stetson.
Gör sig löjligt charmig hela tiden med olika poser och stadig blick. Som smör i händerna. Spinner hööögt! Jaxon.
Sötluvan Luva. Socialaste tjejen. Pigg på mat och brottning. Helst med starkaste brorsan. Gör golvsopningen till ett elände. Bra kurrare.
Minstingen Flor som ofta går under radarn. Men tackar inte nej till ett rejält röj. Hittar först, och är den som sover på, de högsta platserna. Personligheten växer på sig.

Sju veckor

Snart juli och semestern har börjat. Jippie! I år blir det ”hemester”. Faktiskt inte tokigt alls! Gott om tid att njuta av kattungarna och fina möjligheter till dagsbesök till lokala utflyktspärlor. När det gäller katterna märks att kattmamma tar ett steg tillbaka. Visst gör småttingarna besök i mjölkbaren och Lirica vaktar fortfarande sina ungar noga. Men hon ger större frihet och betraktar ofta upptågen trött från en hög strategisk spanplats. Ingen har ännu tyckats hoppa över den 60 cm höga plexiskivan som skiljer kattungerummet från övervåningens hall. Men det är bara en tidsfråga. Så till veckan ska trappans öppna steg åtgärdats. Någon snygg lösning blir det inte heller denna gång. Det blir kartongbitar och silvertejp helt enkelt. Nåväl. Vi hoppas att kattungarna ska leva och må väl även kommande vecka.

Stetson, sju veckor.

Jaxon, sju veckor.

Luva, sju veckor.

Flor, sju veckor.

Sex veckor
Nu är det midsommar och drygt halvtid för kattungarnas tid med sin mamma. Lirica får vara bestämd när hon tycker de ska ligga stilla och låta sig tvättas. De är snabbare och utmanar tillvaron med lite högre höjder och små hopp. Fjäderspöet är framplockat och mycket intressant. Särskilt Jaxon gillar jakten. Han bär gärna runt små tygmöss som han vaktar med ett morr. Mycket mycket gulligt! Allas favoritmat är Mush blandat med lammfärs. Tre gillar torrfoder och vi letar vidare favoriter bland våtfodren. Lådan används och havregrynen är nu ersatta med vanlig kattsand. Det är skön värme på kvällarna och kullen busar gärna på balkongen en stund varje dag och vänjer sig med nya intryck ljud, doft och vind.

Flor, sex veckor.

Luva, sex veckor.

Jaxon, sex veckor.

Stetson, sex veckor.

Fem veckor
Som summering av veckan kan rapporteras att lilla ligan nu är livligare. De övar intensivt jaktegenskaperna. Med svansarna i vädret smyger de på varann och gör gulliga försök till anfall. Och bröstar upp sig och brottas såklart. Klätter och klös ingår i sysselsättningen och nivå ett i klätterträdet äro erövrat. Det har lyckats några gånger på toalådan även om mamma ännu får sköta merparten. Lammfärs gillas och nyss föll också MUSH dem på läppen. En stor del av tiden ägnas numera åt tvätt och skönhetsvård. Bollar i alla former är framplockade och uppskattas stort.

Fröken Flor fem veckor

Luva fem veckor

Jaxon fem veckor

Fyra veckor

De är helt underbara. Punkt! Alla ungar har träffat och charmat sina människor som nu längtar stort. Tre av fyra småttingar har fattat galoppen med riktig mat. Att tandgarnityren i stort är på plats råder ingen tvekan om. Två har kommit på hur man dricker vatten. Och i lådan övas grävnings-skillsen så smått. Häromdagen blev klorna klippta för första gången – ett sant pillergöra. Och jo, just det. Det blev ett namnbyte på en av honorna till Luva. Alltså har vi Flor, Jaxon, Luva och Stetson. Alla hattar/huvudbonader. Det är bäst att jag skickar in registreringsanmälan så inte mer förändras…

Här kommer veckobilderna på Flor

Luva
Jaxon
…och sist men störst – Stetson

Tre veckor

Nu lyfter de små tjockisarna magen från underlaget och tultar runt. Någon fart är det inte tal om ännu. Mjölktänderna kommer och en och annan har börjat tvätta sig. Veckans bästa var ändå att Liricas uppfödare reagerade på några bilder; -Var minsann inte också Vega smoke? Den samlade kompetensen överlade och jovisst – ljus, med en hel del spökmönster, men smoke. En finfin namnsdagspresent om du frågar mig. Ska bli spännande att se hur de utvecklar sig. Kommande vecka laddar vi kattungelåda och annat på menyn än mammas mjölk.

Sötnosen nedan är Black Belugas Flor, svartsmoke, ns

Tös nummer två är Black Beluga´s Vega, svartsmoke med vitt, ns 09

Tjena! Här har vi Black Beluga’s Stetson. Kullens tungviktare, enorm go och kontaktsökande. Stor mammagris. Svartmönstrad med vitt n 09 23/24.

Åsså mysproppen Black Beluga´s Jaxon. Sömntuta som somnar här och var. Svartsilvermönstrad med vitt som mor sin. ns 09 23/24. 

Två veckor på jorden

Nu är de två veckor och börjar vända sig utåt mot världen. Från att fötts döva och blinda är de nu riktiga små katter som öppnat ögonen och klättrar runt allt modigare. Förberedelser pågår för att uppgradera babykammaren till ”barnrum” såsmåningom. Denna helg är det Björkstakattens utställning mitt i allt. Minou stannar hemma så hon inte riskerar dra hem någon smitta till de små. Däremot lånade sonen ut Jamus för utställning. Det blir första gången på utställning sedan han var kattunge. 

Flor
Jaxon
Stetson
Vega

En vecka

En vecka har gått och vilken fantastisk kattmamma hon är, Lirica. Härligt att se, och fascinerande med instinkterna där hon med självklarhet bara vet hur allt ska göras. Mammakatt lämnar ogärna sina små – så frukost, lunch och middag har bokstavligen serverats på sängen hittills. De senaste dagarna har hon några korta stunder lagt sig utanför bolådan när småttingarna sover. I övrigt är det ett evigt ruvande där, allt som oftast med en beskyddande vinge över. På en vecka har vikterna fördubblats. De har också fått sina namn. Det blev ett gäng hattmodeller; Vega, Flor, Stetson och Jaxon. Brunisen får namnet Stetson. Däremot får framtiden utvisa hur mycket gangster han faktiskt blir. Jaxon är silverkillen och silvertösen heter Vega. Smoketjejen ges namnet Flor. Till veckan borde ögonen öppnats.

Stetson
Jaxon
Vega
Flor

Ankomsten

Precis på dag 65 födde Lirica fyra pigga ungar. Förlossningen blev inte utan dramatik. Trots tid och möda syntes bara en liten svanstipp som berättade att den första tänkte komma med rumpan först. Efter överläggningar och ytterligare väntan togs till slut beslut om att åka in. Röntgen visade minst fyra ungar som låg huller om buller. Lirica fick värkstimulerande. När inte heller det gjorde susen började förberedelse för snitt. Samtidigt började vi ställa oss in på att den med svanstippen var förlorad. Men det kändes tydligt att det fanns andra vid liv därinne. Men snittet fick vänta. Det kom nämligen ett mer akut fall med en hund som fick förtur för operation. Och tack och lov för det! För då plockade Lirica fram lite extra superkrafter och jobbade ut sin förstfödda. Full av liv. Sedan kom tvåan. De två sista trillade ut av bara farten. Fantastiskt! Katter och kattungar klarar så mycket mer än man tror. De fyra, två honor och två hanar, hade vikter mellan 102-108 gram. En hane är svartsilvermönstrad med vitt. En hona är också svartsilvermönstrad med vitt. En hona är smoke utan vitt. Slutligen finns en svartspotted hane med vitt. Lirica lämnar icke sina skatter och är både stolt och rädd om dem men lånar ut dem för lite gos så länge de inte piper. Då kommer hon på momangen. Hon njuter stort i sin nya roll. Minou smygtittar ibland men håller sig undan och är ännu inte välkommen att delta i omsorgen om de små. Det råder så att säga ingen som helst tvekan om vem som numera är ranghögst av honorna. Småttingarna äter och växer. Det är knäpptyst i bolådan – uppenbart är att småttingarna är nöjda med mammas varor och tjänster. Tillvaron består uteslutande om att sova och äta. Allt väl och frid råder i bolådan.

Parning och dräktighet

Vågen tickade på vecka för vecka. Lirica blev dräktig efter en äventyrlig helg på bortaplan med stiliga svarta prinsen Remiel som ägs av Katarina Johansson Strandberg med katteriet SE*Asiris. Remiel är en go kelig kille och en mästare att få kattdamer på fall. Lirkan tyckte han var mer än lovligt läcker… Tusen tusen tack för lånet av den fina grabben.

Första mötet. Lite frostig stämning.
En sista nosgos strax innan Lirica åkte hem.
Strax före nedkomst. Rund om rumpan och viktuppgång 900 gram.
Den lånta förlossningsväskan på plats.

Info om Lirica med tester osv finns på hennes egen flik. Här nedan kommer motsvarande info om Remiel.

SE*Asiri’s Remiel, info och tester

Född: 2018 02 27
EMS-kod: n svart solid
Mor: S*AceroRamos LaVista
Far: SE*Asiri’s Aslan
Uppfödare: Katarina Johansson.
HCM: normal 2019 01 24.
PKD: (Mor LaVista fritestades 2019 03 07.
Far Aslan fritestades 2019 04 04).
Blodgrupp: A eller AB, ej bärare av B-blod.
PKDef: fritestad genom föräldrarna.
Ej bärare av CS-genen (maskat anlag).