Kull 2021:1

Jamus och Spökets kärleksbebisar!

Den 20:e februari 2021 var det dags. De två egenuppfödda katterna Jamus och Spöket fick en kull på sex ungar, riktiga kärleksbarn eftersom föräldradjuren är bästisar. Båda föräldrarna är enormt sociala och trevliga. Så nog borde detta bli riktigt trevliga kattungar till nya mattar och hussar. Åtminstone har de de allra bästa förutsättningarna. Ungarnas nya liv har börjat och de mår alla gott i sina familjer och ställer och styr. Som det ska vara.

Länk till kullens stamtavla

Tolv veckor

Sista veckofotograferingen. Sista helgen. Nu har vi varit stygga nog och tackat nej till gos från de nya ägarna och rår om dem helt själva de sista dagarna. Det är bara att inse, de är klara. Klara för livet. Det är dags att nya crew tar vid och lotsar i framtida äventyr. Alla utrustade med V8-motorer för goa mysstunder. Vi hoppas ha laddat dem med trygghet och tillit och intryck i lagom dos. Allt för en god start. Älskade kull!

Delar av crewet som uppfostrat gänget i fas 1.
Lava, Ziv, Ferret, Hassel, Mica och Åska.
Ska vi försöka titta i kameran eller?
Typ så här?
Mamma, är ändå alltid mamma. SE*Black Beluga’s Flor kallad Spöket. Nu blir hon av med alla små. Men hon ska å andra sidan snart få träffa sin bästis Jamus igen. Vi räknar med ett glatt återseende.
Busiga farmor, S*QuarkenCat Domino, kallad Minou. Tycker alltid små kattungar är läskiga men hänger på när de blivit lite större. Sover gärna lagomt nära nån unge. Har hjälpt mammakatt i uppfostran också med samtal om gränssättning. Som när nån lekfull rackare legat i bakhåll och överraskat. Älskar alla nya kattägare. Kommer dock gladeligen dela ut stamtavlemapparna och helt säkert njuta av lugnet som snart kommer.
Ferret – älskar hushållssysslor. Här är killen som kommer ordna med soporna, tvätten, städningen, kattlådan, kylskåpet, tvättmaskinen och allt annat som ska göras. Trivs bäst i förkläde och snickarbälte. Extremt intresserad av vippor. Vippor betyder fest.
Ferret
Hassel – glad grabb som kommer bjuda på föreställningar i sitt nya revir på Carlshem. Ajöss, trista dagar. Älskar mat i alla former. Har icket tackat nej till brottningsmatcher med syskon när någon bjudit upp till dans. Påhittig grabb som stegar fram i livet på kaxiga ben. Tycker sig vara stoltast och snyggast i stan. Vill ligga i famn och få massa gos på magen. Och det kommer han också att få.
Hassel
Åska – rund som en boll, fluffigaste tjockisen. Söt så man smäller av när hon tittar en i ögonen. Kul, go och glad som gärna tar ett rejält busröj. Knattrar och spinner. Kommer vara gulligast på Nydalahöjd.
Åska
Lava – minsta tjejen, men ta inte fel, i henne är det massor av katt. Trollband gammelmatte Emmelie från första stund. En goskisse som älskar människor men som inte backar brottning med de stora hanarna. Får en sibirisk kattkompis i sitt nya hem. Och det blir nog alldeles perfekt! Kommer linda sin fina stora lillhusse runt lillfingret. Kutterpratar precis som sin mamma.
Lava
Mica – gillar möss. Familjekatt deluxe. Kommer absolut räcka till för vad han ska. Det vill säga gosa och titta sin matte djupt i ögonen och vara med på kul lek med sina längtande småhussar. Känner nu glatt på världen med sina valptänder så det blir nog läge för matte och husse att ta vid med lite uppfostran. Verbal som tusan och alltid hack i häl.
Mica
Ziv – smidig silversöt och råkoll på kroppen. Klättrar högst och skickligast. Irriterande läge när klorna är nyklippta. Mysbästis med Hassel. Har fäbless för mobilsladdar och skosnören. Nya familjen bör budgetera för nyinköp och vänja sig att gömma det eftertraktade. Får en sibirisk kattkompis – och se det blir nog alldeles perfekt! Bidrar med balans i sin nya familj – med henne blir det lika många tjejer som killar.
Ziv
Elva veckor

Spänningen stiger. För egen del i form av vemod då det är så kort tid kvar med kullen hemma, och förväntan för de nya familjerna som är mer än redo att välkomna sin pälskling. Redo är däremot inte stamtavlorna – det råder stora förseningar hos Sveraks stambokföring. Planerad överlåtelsedag verkar därmed få skjutas på framtiden så vi får göra överlåtelse med rätta papper på plats. Uppsidan är att det blir lite mer extra tid att njuta av småttingarna. Och kullen får lite mer tid med mamma Spöket. Gott så! Våren verkar äntligen vara här och småttingarna har gjort debut i sele med utevistelse. Alla duktiga och nyfiket pigga på stora världen.

Ferret aka Itachi (som betyder Ferret)
Ferret aka Itachi
Hassel aka Albus
Hassel aka Albus
Åska aka Luna
Åska aka Luna
Lava
Lava
Mica
Mica
Ziv
Ziv
Tio veckor

Väl hemmastadda på nedervåningen. Och det är sannerligen ett beskedligt gäng. Peppar, peppar… Förutom att fuskpalmerna fått flytta ut så är går det finfint att ha dessa i möblerade rum. De sover lite här och där, de klättrar allt skickligare och klarar nästan högsta höjderna. Inget kras, inget tokbus. Och det bästa är soffmys med hela gänget. Tioveckorsdagen avslutades med ett spontant besök av Klara, en kattvan snäll och lugn Cavalier king charles. Katterna hälsade med morr och ragg inför en helt ny fyrbentsvariant men den mesta chocken lade sig efter en stund är de märkte att hon inte skulle närma sig dem. Stegen framåt fick de ta. Tack fina Klara som gav en första trygg bekantskap med hund.

Ferret
Ferret
Hassel aka Albus
Hassel aka Albus
Åska aka Luna
Åska aka Luna
Lava
Lava
Mica
Mica
Ziv
Ziv
Nio veckor

Idag kommer bara några få halvkassa bilder. För idag har jag inte bett gänget posera fint för kameran. De har haft annat för sig. Nämligen intagit och utforskat och hela huset. Superkul! Ytor att rejsa på, ett enormt katträd och, inte minst, en trappa. Enormt populärt.

Och. Första vaccinationen fick finfint. Ingen fick någon reaktion och bilresa var heller inget problem. Vi satsar på att fylla på med några bättre nioveckorsbilder under veckan.

Ferret
Hassel
Åska
Lava
Mica
Ziv
Åtta veckor

Hjälp, tiden flyger fram. Nu börjar perioden då man vill att det ska sakta in. Lekfullt, kan karaktärisera stadiet. Mammakatt tittar trött på när de små galningarna böljar fram och tillbaka som en flock och i galopp. De är alla duktiga kurrare men inget kel från tvåbenta kan få motorerna att brumma så högt som när mamma plötsligt bjuder ur mjölkbaren. Som kattunge kan man inte längre räkna med fri servering. De ska bli mer självständiga katter nu, tycker mamma. Matte vill hellre vrida tillbaka klockan lite.

Till veckan blir det stora saker om man är en liten kattunge. Då blir det bilåkning och ett första besök hos veterinären. Samtidigt som hela världen tar livsviktiga vaccineringar ska skatterna också göra det. På sitt sätt. Återkommer med rapport om hur det gick. Dessutom inväntar vi leverans av stamtavlorna.

Ferret
Ferret
Hassel
Hassel
Åska
Åska
Lava
Lava
Mica
Mica
Ziv
Ziv
Världen blir större. Det är fina vårdagar nu så det blev skeptisk utepremiär. Men vågar mamma – så vågar vi.
Mammakatt struntar fullständigt att katträdet inte är gjort för stora sibiriska honkatter. Är man top-cat så är man och klämmer in sig på den minimala topplatån oavsett.
Vad som helst kan bli ett äventyr. Och ja, krukan hamnade på golvet. #svansförbalans
Somliga sover på sängen, andra på kanten.
Mica har som bekant en rätt avslappnad sovstil.
Ferret är en pappas pojke. Förutom att pappa Jamus starkt nedärver sitt eminenta temperament så nedärver han en säregen sittstil till många av sina avkommor. Man får helt enkelt ta det onda med det goda.
Sju veckor

Jojomensan, nu är det minsann fart på tassarna. Det dundrar som en flock ponnyer när de är igång på övervåningen. Babysandlådorna är bortplockade och vattenfontänen har plockats fram. Gänget har också avancerat till ett större klätterträd även om de får vänta lite tills den sista våningen monteras. Då och då, inte för ofta, och i små skaror, får de besök av sina längtande familjer. I afton sker ett sådant. Då är det första gången för barnen i en av familjerna att få sitt första möte med sin blivande kattunge. En annan familj kryar på sig och får ladda lite till för deras barns första möte. Allt gott, solen skiner och det är en underbar sjuveckorsdag.

Ferret
Ferret
Hassel
Hassel
…och kolla de snygga tigreränderna.
Åska
Åska
Lava
Lava
Mica
Mica
Ziv
Ziv
Sex veckor

Nu är det en finlirsfas. Inga nya stora utvecklingssteg sedan sist. Däremot ska skillsen finslipas. Det är heller inte dags att flytta ut i hela huset utan tillvaron ska ännu vara rätt greppbar. Med mamma nära. Så det busas, äts och röjs och det handlar mycket om sömn. De tar sig upp och ner från låga sängen rätt bra men än är det inga höjder. Påsk är det dock och det ska firas i afton med några nya smaker såsom lamm och räkor. Glad påsk från de ulliga småkycklingarna!

Ferret
Ferret
Hassel
Hassel
Åska
Åska
Lava
Lava
Mica
Mica
Ziv
Ziv
Duktiga kycklingmamman Spöket
Påskkärring nummer 1 på nedervåningen – Lirica
Påskkärring nummer 2 på nedervåningen – Minou
Slutligen en hälsning och en liten skymt av påsktuppen själv, stolta pappan Jamus.
Fem veckor

Den gångna veckan har handlat rätt mycket om basala hygienrutiner. Och de är så duktiga nu. Mat är verkligen mums och vikterna tickar fint uppåt. Killarna väger 600 gram och tjejerna 500 gram. Kommer en människa – kommer alla fram. Innan man ens hunnit sätta sig har de klättrat upp i famn. Oftast är Hassel och Mica först. Småttingarna har fått koll på kroppen, de övar jakt och det allra sötaste är när de reser ragg, gör sig stora och skuttar ”på diagonalen” när de ska skrämma något syskon. De första leksakerna är framme; glitter-, prassel- och plastbollarna, första miniklätterträdet och småmöss. Även bollbanor står framme för att upptäckas. Mamma försöker ännu hålla ihop flocken och hämtar tillbaka om någon sticker för långt. Det lär hon snart få lägga ner. Hon övervakar busarna, ofta med en trött blick. Menyn förändras från mousse och vi går vidare med lite tuggmotstånd. Mush blev en total succé. Hälften gillar även torrfoder. Förutom bolådan är också hagen bortplockad. Nu har de tagit över hela ”dubbelrummet”. Mycket bus, men också ett stort sömnbehov såklart. Mitt i leken, ofta samtidigt, somnar de som stenar. Förbaskat söta hela tiden.

Ferret
Ferret
Hassel
Hassel
Åska
Åska
Lava
Lava
Mica
Mica
Ziv
Ziv
Basala hygienrutiner. Nu får vi med beröm godkänt.
Ibland är en kattunge puts väck. Zivs senaste gömställe i vågskålen under sängen tog en stund att hitta.
Dammsugaren har flyttat in. Men det tog de små med ro. Duktiga!
När kattungarna somnar då ligger man kvar. Man får ta något som kudde för det kan bli en lång stund.
Farmor Minou tycker de små är väldigt läskiga. Sätter ogärna sin tass på övervåningen där otäckingarna vistas.
Fyra veckor

Bortsett från själva sötnosarna är det nu en period som på få sätt är gullig. Går allt som det ska sköter en duktig kattmamma hela omsorgen de första tre veckorna. Och det har verkligen Spöket gjort med den äran! Men nu… Nu är det nytt läge – nu övas nya förmågor. Äta och dricka, göra ett och göra två. Övning ger som bekant färdighet men än är vi inte framme. Tvättmaskinen jobbar hårt, såpkontot och pappersförbrukningen är hög. Det är just dessa perioder som inte instagrammas om man säger så. Är bon, hage, bäddar eller andra ytor inte absolut rena flyttar mamma kullen. Helt rimligt, så det gäller att hålla noga span på minsta olycka. Kära gullungar, ett par dagar till, sedan hoppas matte innerligt att ni fått kläm på teknikerna.

Ferret
Ferret
Hassel
Hassel
Åska
Åska
Lava
Lava
Mica
Ziv
Ziv
Tre veckor

Jodå. Visst blev det rymning. Hassel var först att smita ur bolådan och raskt byggdes tillvaron ut till hage. Motoriken utvecklas, och de darrar omkring och övar så sakteliga. De spinner så det knattrar och de har tafatt börjat öva på att tvätta sig. Båda sakerna vansinnigt gulliga. Mjölktänderna kommer också nu. Till veckan introduceras kattlåda med strö i form av havregryn. Med andra ord kommer det att bli mycket skoj städning för matte framöver.

Ferret
Ferret
Hassel
Hassel
Åska
Åska
Lava
Lava
Mica
Mica
Ziv
Ziv
Världen har blivit större. Från bolåda till hage. Från dämpat ljus till gott om dagsljus. Kommande nyheter är leksaker, kattlåda och fast mat.
När det ändå inte är läge för utställning fick burskynket en ny användning.
Ett hurra till denna stjärna. Ordnar allt, sköter allt och så så mån om sina små. Bästa Spöket!
Två veckor

Hej världen! Vi ser, vi hör. Åtminstone lite. Mica är också på god väg att helt öppna gluggarna. Och vi har fått erfara vår första kloklippning. Vi darrar omkring i bolådan och övar motoriken med de korta julgranssvansarna i vädret. Eventuellt planerar vi ett rymningsförsök ur bolådan kommande vecka. Får se vad vi hittar på. Sportlovet börjar snart och då ska man väl ut?

Ferret
Ferret
Hassel
Hassel
Åska
Åska
Lava
Lava
Mica
Mica
Ziv
Ziv
En vecka

Peppar, peppar – mammakatt har inte flyttat kullen sedan initiativet första natten. Friden råder alltjämt i bolådan. Nöjd mamma och nöjda bebisar. Till veckan borde ögonen börja öppnas så det blir att se fram emot tvåveckorsbilderna.

Ferret, 201 gram
Hassel, 214 gram.
Åska, 206 gram.
Lava, 177 gram.
Mica, 207 gram.
Ziv, 206 gram.
Namnsättning

Ibland går det undan. Som namnsättning redan dag 2. Man kan tro att det planeras nöddop – men så är det ju inte. De små verkar må mycket gott. Denna gång blev det namn med inspiration från deras yttre karaktärsdrag.

Nyföddheten

Så små – men vad de kan. Full kravelfart mot diandet direkt efter födseln. Ute efter råmjölken med de viktiga antikropparna. Första tiden handlar bara om ätande och sovande där mamma står för fullservice och ordnar mat, tvätt och även tömmande ända tills de äter riktig mat. Instinkterna imponerar. Minsta pip och hon är beredd att fixa. Men de mesta pipen handlar om intensiva kamper i mjölkserveringen. Jösses! De värsta cat fightsen står de två silvertussarna för. De har båda riktat in sig på de översta spenarna och är inget vidare på att samsas.

Och bara för att förlossningen är gjord är det inte över för mammakatt. Dagen efter fick Spöket kraftiga eftervärkar. De ska hjälpa livmodern att dra ihop sig och med så stor kull är det mycket att jobba ihop. Det har varit snabbandning och flämtandning och ont, ont. Tipset om massage kom i rättan tid. Nu på den andra dagen verkar det hela över och alla mår bra och vikterna börjar öka så smått.

Här kommer en mer teknisk beskrivning enligt födelseordning där de levererades enligt varannan damernas.

Nr 1: Namn: Hassel. Hane. Födelsevikt: 103 gr. Svarttigré med vitt (n 09 23). Vecka 0: 103, 119, 134, 149, 167, 182, 197 gr. Vecka 1: 216 gr. Vecka 2: 298 gr. Vecka 3: 395 gr. Vecka 4: 475 gr. Vecka 5: 585 gr. Vecka 6: 745 gr. Vecka 7: 935 gr. Vecka 8: 1160 gr. Vecka 9: 1286 gr. Vecka 10: 1515 gr. Vecka 11: 1720 gr. Vecka 12: 1815.

Nr 2: Namn: Åska. Hona. Födelsevikt: 110 gr. Svartsmoke (ns). Vecka 0: 110, 116, 132, 142, 160, 178, 196 gr. Vecka 1: 216 gr. Vecka 2: 277 gr. Vecka 3: 347 gr. Vecka 4: 395 gr. Vecka 5: 507 gr. Vecka 6: 645 gr. Vecka 7: 810 gr. Vecka 8: 835 gr. Vecka 9: 1035 gr. Vecka 10: 1150 gr. Vecka 11: 1430 gr. Vecka 12: 1550 gr.

Nr 3: Namn: Ferret. Hane. Födelsevikt: 125 gr. Svartsmoke med vitt (ns 09). Vecka 0: 125, 125, 140, 147, 159, 173, 188 gr. Vecka 1: 214 gr. Vecka 2: 296 gr. Vecka 3: 387 gr. Vecka 4: 481 gr. Vecka 5: 601 gr. Vecka 6: 780 gr. Vecka 7: 915 gr. Vecka 8: 1150 gr. Vecka 9: 1325 gr. Vecka 10: 1540 gr. Vecka 11: 1835 gr. Vecka 12: 1980 gr.

Nr 4: Namn: Lava. Hona. Födelsevikt: 104 gr. Svartsmoke (ns). Vecka 0: 104, 105, 118, 128, 144, 155, 166 gr. Vecka 1: 186 gr. Vecka 2: 247 gr. Vecka 3: 320 gr. Vecka 4: 374 gr. Vecka 5: 492 gr. Vecka 6: 560 gr. Vecka 7: 700 gr. Vecka 8: 720 gr. Vecka 9: 915 gr. Vecka 10: 1030 gr. Vecka 11: 1195 gr. Vecka 12: 1305 gr.

Nr 5: Namn: Mica. Hane. Födelsevikt: 110 gr. Svartsilvertabby (ns 22). Vecka 0: 110, 119, 129, 145, 164, 180, 194 gr. Vecka 1: 218 gr. Vecka 2: 289 gr. Vecka 3: 370 gr. Vecka 4: 454 gr. Vecka 5: 600 gr. Vecka 6: 760 gr. Vecka 7: 970 gr. Vecka 8: 1100 gr. Vecka 9: 1240 gr. Vecka 10: 1530 gr. Vecka 11: 1655 gr. Vecka 12: 1940 gr.

Nr 6: Namn: Ziv. Hona. Födelsevikt: 113 gr. Svartsilvertabby med vitt (ns 09 22). Vecka 0: 113, 112, 136, 145, 164, 179, 202 gr. Vecka 1: 215 gr. Vecka 2: 282 gr. Vecka 3: 354 gr. Vecka 4: 410 gr. Vecka 5: 511 gr. Vecka 6: 655 gr. Vecka 7: 805 gr. Vecka 8: 875 gr. Vecka 9: 1030 gr. Vecka 10: 1180 gr. Vecka 11: 1280 gr. Vecka 12: 1510 gr.

Födelsedagsbilderna kommer här!

Nr 1 och nr 3, två av bröderna.
Nr 2. Hona.
Nr 3. Hane.
Nr 4. Hona.
Nr 5. Hane.
Nr 6. Hona.
Här bor vi. Åtminstone tycker matte att vi ska det. Vi hade en sån trevlig halvtrasig kartong tidigare. Men den försvann plötsligt. Misstänker att matte har något med saken att göra. Sedan ska vi inte tala om vad matte tyckte när hela kullen flyttades till kattlådan i rummet bredvid under första natten.
Om katten själv får välja.
Nedkomsten

Vilken jackpot och vilken duktig mamma! Okomplicerad dräktighet, en förlossning enligt skolboken, riktigt präktiga vikter och en härlig palett färg och mönster. Trots stor kull hade alla vikter över hektot. Mammakatt bjöd dessutom på nedkomst mitt på ljusan dag och var pigg och stark under de 4,5 aktiva timmarna. En liten stund mellan unge fyra och fem såg hon trött ut, men det gick strax över. En lugn, effektiv förlossning och en rakt igenom mallig mamma. Hennes viktuppgång blev 1,6 kg och hon toppade på 5,8 kg när ungarna föddes på dag 64. Precis som i de andra Black Beluga-kullarna så föddes först en ”brunis”. Dessutom kom två smokeflickor – mamma upp i dagen med andra ord. Därtill två svartsilvermönstrade; en hane utan vitt och en hona med vitt. En hane med vitt såg först ut att vara solid, men han får nog sälla sig till smokegänget. Vi summerar alltså preliminärt; 3 honor och 3 hanar, 3 solida och 3 agouti varav 2 tabby och 1 tigré, 3 med vitt och 3 utan, 5 med silver och 1 utan. 

Dejtandet 

Pang på rödbetan! Jamus och Flor är inga främlingar för varandra och damen var raskt med på noterna när Jamus kom med sitt skamliga förslag. Ingen vits att spela spel. Möjligen var hon lite väl lätt att charma tycktes Jamus tycka. Han gjorde klart att det inte skulle bli någon långdragen  parningsperiod.  Till den trånande damens stora besvikelse. Också matte oroades över den snabbt falnande lågan. Men Jamus visste nog att fröna satt där de skulle. För det skulle visa sig bli rik utdelning. Så att säga. 

Nå, vad säger du gumman?
Date night
Nu ska det bli barn gjorda.
Jag är faktiskt less på henne nu.