Aktuell kull- nu är de här!

Lirica och Remiels fyra skatter

Den 11 maj 2019 föddes Liricas första kull, två hanar och två honor. Pappa är SE*Asiri’s Remiel. Kattungarnas stamtavla

Fem veckor
Som summering av veckan kan rapporteras att lilla ligan nu är livligare. De övar intensivt jaktegenskaperna. Med svansarna i vädret smyger de på varann och gör gulliga försök till anfall. Och bröstar upp sig och brottas såklart. Klätter och klös ingår i sysselsättningen och nivå ett i klätterträdet äro erövrat. Det har lyckats några gånger på toalådan även om mamma ännu får sköta merparten. Lammfärs gillas och nyss föll också MUSH dem på läppen. En stor del av tiden ägnas numera åt tvätt och skönhetsvård. Bollar i alla former är framplockade och uppskattas stort.

Fröken Flor fem veckor

Luva fem veckor

Jaxon fem veckor

Fyra veckor

De är helt underbara. Punkt! Alla ungar har träffat och charmat sina människor som nu längtar stort. Tre av fyra småttingar har fattat galoppen med riktig mat. Att tandgarnityren i stort är på plats råder ingen tvekan om. Två har kommit på hur man dricker vatten. Och i lådan övas grävnings-skillsen så smått. Häromdagen blev klorna klippta för första gången – ett sant pillergöra. Och jo, just det. Det blev ett namnbyte på en av honorna till Luva. Alltså har vi Flor, Jaxon, Luva och Stetson. Alla hattar/huvudbonader. Det är bäst att jag skickar in registreringsanmälan så inte mer förändras…

Här kommer veckobilderna på Flor

Luva
Jaxon
…och sist men störst – Stetson

Tre veckor

Nu lyfter de små tjockisarna magen från underlaget och tultar runt. Någon fart är det inte tal om ännu. Mjölktänderna kommer och en och annan har börjat tvätta sig. Veckans bästa var ändå att Liricas uppfödare reagerade på några bilder; -Var minsann inte också Vega smoke? Den samlade kompetensen överlade och jovisst – ljus, med en hel del spökmönster, men smoke. En finfin namnsdagspresent om du frågar mig. Ska bli spännande att se hur de utvecklar sig. Kommande vecka laddar vi kattungelåda och annat på menyn än mammas mjölk.

Sötnosen nedan är Black Belugas Flor, svartsmoke, ns

Tös nummer två är Black Beluga´s Vega, svartsmoke med vitt, ns 09

Tjena! Här har vi Black Beluga’s Stetson. Kullens tungviktare, enorm go och kontaktsökande. Stor mammagris. Svartmönstrad med vitt n 09 23/24.

Åsså mysproppen Black Beluga´s Jaxon. Sömntuta som somnar här och var. Svartsilvermönstrad med vitt som mor sin. ns 09 23/24. 

Två veckor på jorden

Nu är de två veckor och börjar vända sig utåt mot världen. Från att fötts döva och blinda är de nu riktiga små katter som öppnat ögonen och klättrar runt allt modigare. Förberedelser pågår för att uppgradera babykammaren till ”barnrum” såsmåningom. Denna helg är det Björkstakattens utställning mitt i allt. Minou stannar hemma så hon inte riskerar dra hem någon smitta till de små. Däremot lånade sonen ut Jamus för utställning. Det blir första gången på utställning sedan han var kattunge. 

En vecka

En vecka har gått och vilken fantastisk kattmamma hon är, Lirica. Härligt att se, och fascinerande med instinkterna där hon med självklarhet bara vet hur allt ska göras. Mammakatt lämnar ogärna sina små – så frukost, lunch och middag har bokstavligen serverats på sängen hittills. De senaste dagarna har hon några korta stunder lagt sig utanför bolådan när småttingarna sover. I övrigt är det ett evigt ruvande där, allt som oftast med en beskyddande vinge över. På en vecka har vikterna fördubblats. De har också fått sina namn. Det blev ett gäng hattmodeller; Vega, Flor, Stetson och Jaxon. Brunisen får namnet Stetson. Däremot får framtiden utvisa hur mycket gangster han faktiskt blir. Jaxon är silverkillen och silvertösen heter Vega. Smoketjejen ges namnet Flor. Till veckan borde ögonen öppnats.

Ankomsten

Precis på dag 65 födde Lirica fyra pigga ungar. Förlossningen blev inte utan dramatik. Trots tid och möda syntes bara en liten svanstipp som berättade att den första tänkte komma med rumpan först. Efter överläggningar och ytterligare väntan togs till slut beslut om att åka in. Röntgen visade minst fyra ungar som låg huller om buller. Lirica fick värkstimulerande. När inte heller det gjorde susen började förberedelse för snitt. Samtidigt började vi ställa oss in på att den med svanstippen var förlorad. Men det kändes tydligt att det fanns andra vid liv därinne. Men snittet fick vänta. Det kom nämligen ett mer akut fall med en hund som fick förtur för operation. Och tack och lov för det! För då plockade Lirica fram lite extra superkrafter och jobbade ut sin förstfödda. Full av liv. Sedan kom tvåan. De två sista trillade ut av bara farten. Fantastiskt! Katter och kattungar klarar så mycket mer än man tror. De fyra, två honor och två hanar, hade vikter mellan 102-108 gram. En hane är svartsilvermönstrad med vitt. En hona är också svartsilvermönstrad med vitt. En hona är smoke utan vitt. Slutligen finns en svartspotted hane med vitt. Lirica lämnar icke sina skatter och är både stolt och rädd om dem men lånar ut dem för lite gos så länge de inte piper. Då kommer hon på momangen. Hon njuter stort i sin nya roll. Minou smygtittar ibland men håller sig undan och är ännu inte välkommen att delta i omsorgen om de små. Det råder så att säga ingen som helst tvekan om vem som numera är ranghögst av honorna. Småttingarna äter och växer. Det är knäpptyst i bolådan – uppenbart är att småttingarna är nöjda med mammas varor och tjänster. Tillvaron består uteslutande om att sova och äta. Allt väl och frid råder i bolådan.

Parning och dräktighet

Vågen tickade på vecka för vecka. Lirica blev dräktig efter en äventyrlig helg på bortaplan med stiliga svarta prinsen Remiel som ägs av Katarina Johansson Strandberg med katteriet SE*Asiris. Remiel är en go kelig kille och en mästare att få kattdamer på fall. Lirkan tyckte han var mer än lovligt läcker… Tusen tusen tack för lånet av den fina grabben.

Info om Lirica med tester osv finns på hennes egen flik. Här nedan kommer motsvarande info om Remiel.

SE*Asiri’s Remiel, info och tester

Född: 2018 02 27
EMS-kod: n svart solid
Mor: S*AceroRamos LaVista
Far: SE*Asiri’s Aslan
Uppfödare: Katarina Johansson.
HCM: normal 2019 01 24.
PKD: (Mor LaVista fritestades 2019 03 07.
Far Aslan fritestades 2019 04 04).
Blodgrupp: A eller AB, ej bärare av B-blod.
PKDef: fritestad genom föräldrarna.
Ej bärare av CS-genen (maskat anlag).